lauantai 24. tammikuuta 2015

Aamujen ylistys jatkukoon!








Tällä viikolla aamuni ovat alkaneet kolme kertaa letuilla.
Niin, kolme!
Tiedän, se kuulostaa aika hurjalta.
Ehkä kuitenkin arvaat, että kyseessä ei ole aivan tavalliset lätyt.
Banaani+kananmuna+cihan siemenet = loistava aamupala!
Ja kyllä kyllä, ei tämä mikään uusi keksintö ole. 
Banaaniletut ovat saavuttaneet viimeaikoina valtaisan suosion, eikä ihme.
Ne eivät vaadi montaa raaka-ainetta, sillä yksinkertaisimmillaan tarvitset vain banaanin ja kananmunan.
Nyt intouduin laittamaan mukaan chiansiemeniä ja ripauksen mausteita. 
Lopputulos sai suupielet hymyyn.

No, jos kuitenkin saan vielä vähän selitellä, tätä kolmen kerran lättyinnostustani.
Ensimäisenä aamuna tein näitä vain huvikseen, testatakseni ohjetta.
Toisella kertaa banaani meinasi mennä vanhaksi ja ystäväkin oli yökyläilemässä.
Niin, ja kolmannen kerran valmistin näitä vain sinua ajatellen. 
Että sain kuvattua lopputuloksen ja viimeisteltyä ohjeen.

Ja näin,
var så goda!

Mikä parasta tämä plättypino maistuu myös gluteenittomalle ja maidottomalle ystävälle, anopille, kummin kaimalle jne.

Nauti banaaniletut esim. marjojen ja luonnonjogurtin kanssa.
Mikäli haluat, voit valmistaa seuralaiseksi myös vadelmahillon, joka makeutetaan hunajalla  ja hyydytetään chiansiemenillä. Idea tähän hilloon syntyi Karita Tykän Hyvää huomenta kirjan pohjalta, suuri kiitos!

Banaaniletut
(n. 10 pientä lettua, gluteeniton, maidoton)

1 kypsä banaani (ruskeita pilkkuja saisi löytyä;)
2 kananmunaa
1 rkl chiansiemeniä
ripaus vaniljajauhetta (tai halutessasi vaniljasokeria)
hyppysellinen kardemummaa

1-2rkl öljyä paistamiseen

Muussaa haarukalla kypsä banaani.
Sekoita kulhossa kananmunien rakenne rikki ja lisää joukkoon survottu banaani.
Mittaa jokkoon chiansiemenet ja mausteet.
Vatkaa hetki voimakkaasti vispilällä (niin että taikinaan tulee hieman ilmaa).

Paista paistinpannulla miedolla lämmöllä molemmilta puolilta.
Tarjoa lettusten seurana esim. marjoja, hilloa, luonnonjogurttia ja omenapaloja.


Vadelmahillo
 2,5 dl pakaste vadelmia
1,5 rkl hunajaa
1 tl sitruunamehua
1/4 tl vaniljajauhetta
1 rkl chian siemeniä

Mittaa marjat kattilaan ja kuumenna n. 2 min 90 asteessa. (Jos käytät kotimaisia marjoja, voit sulattaa ne huoneenlämmössä ja murskata esim. haarukalla. Ei siis tarvitse kuumentaa ja näin vitamiinit säilyvät paremmin). Lisää joukkoon hunaja, sitruunamehu, vaniljajauhe ja chian siemenet. Kaada hillo puhtaaseen lasipurkkiin, sulje kansi ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi. Chiansiemenet hyydyttävät hillon.








8 kommenttia:

  1. Tuo itsetehty vadelmahillo kuulostaa kyllä tosi hyvältä ja raikkaalta. Taidan kokeilla sitä ilman fermentoituvaa hunajaa. Valitettavasti tuo muuten terveellinen luonnonherkku ei sovi meille herkkävatsaisille. Suomalaisia puutarhavadelmia on vielä onneksi pakasteessa :) Oletko testannut, miten tämä hillo käyttäytyy uunissa? Ei taida kestää paistamista.

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä todellakin maukasta ja raikasta. Onneksi löytyy muitakin vaihtoehtoja hunajalle! En ole kokeillut uunissa valmistamista. Alkuperäinen idea on napattu raakaruoan puolelta, jolloin marjoja ei kuumenneta lainkaan (tai korkeintaan 37 asteessa) ja näin ravintoarvot pysyvät korkeina. Kuulostaa kuintekin kivalta idealta kypsentää uunissa, joten sitä voisikin testata ensikerralla! :)

    VastaaPoista
  3. En oikeastaan ajatellut hillon valmistamista uunissa, vaan sitä, miten valmis hillo toimii, jos sitä laittaa uunissa paistettaviin leivonnaisiin. Mua niin ällöttää ne kaupan valmishillot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan! Epäilen kyllä hieman tuota paistonkestävyyttä. Voisihan sitäkin testata :) Joo, kaupan hillot saa kyllä jäädä hyllyyn!

      Poista
  4. Letut meni testiin, ja sain näin karkotettua pahimman makeanhimon! Kiitos siis reseptistä! :)

    VastaaPoista
  5. Nää on ihan parhaita.. jäin heti koukkuun ;) ite jätin siemenet pois ja laitoin vähän avokadoa, kaurahiutaleita ja riisijauhoa. Toimi hyvin niinkin !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koukuttavia, tiedän;) Kuulostaa mainiolta, täytyypä kokeilla itsekin!

      Poista