sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Juhla itsenäiselle Suomelle






Itsenäisyyspäivä valkeni lumihiutaleiden leijaillessa maahan. 
Ikkunalaudalle syttyi kynttilät ja rauhaisa tunnelma valtasi koko kodin.
Illalla oli luvassa hyvää ruokaa ja seuraa, sillä järjestimme kavereiden kanssa juhlaillallisen.
Saimme käyttöön vanhan koulun keittiön, joten tusina käsiparia mahtui hyvin tolskaamaan yhdessä.
Menu koostui kalasta, kasviksista, perunamuusista, rieskasta ja makuhermoja hivelevästä jälkiruoasta.
Juhlakahvit siirryimme nauttimaan meidän kotiin. 
Vähän täytyi kyllä odotella että saimme kakkukaffet mahtumaan massuihin! 
Ruoka sai laskeutua samalla kun katsoimme Linnan juhlia.
Lopulta saimme pitää kiirettä, että ennätimme vielä itsenäisyyspäivän puolella juoda nuo kahvit!

Kahvikakuksi valikoitui sitruunahyytelökakku, jonka ohje on peräisin ystävältäni. 
Hänen loistava idea oli tehdä kakkuun perinteisen keksipohjan sijaan browniepohja. 
Täytyy sanoa että kirpsakan sirtuunan ja tuhdin suklaan liitto vain toimii!
 Kiitos ihanasta ohjeesta!

Onnellisena ja kiitollisena on hyvä aloittaa uutta viikkoa ja katsoa kohti lähstyvää joululomaa.

Nautinnollista toista adventtia!

Sitruunahyytelökakku

Brownies pohja
125g voita tai margariinia
75g tummaa suklaata
2 dl sokeria
 hyppysellinen suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja

Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
Sulata voi kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää suklaapalat voisulaan. Sekoita, kunnes seos on tasaista.
 Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri.
Sekoita munat joukkoon yksitellen.
Lisää lopuksi vehnäjauhot, kevyesti sekoittaen.
Kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa n. 15 min. Anna jäähtyä ennen täytteen laittamista.


Sitruunahyytelö
2dl maitorahkaa
4 keltuaista
 2,5 dl sokeria
4tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
1 sitruunan kuori raastettuna
6rkl sitruunamehua
 4 dl kermaa

Sekoita maitorahkaan keltuaiset, sokeri ja vanliljasokeri.
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä 5 min.
 Kuumenna kattilassa n. 3 rkl vettä kiehuvaksi. Kaada se pieneen astiaan ja lisää joukkoon liotetut liivatelehdet, niin että ne sulavat veden joukkoon. Anna seoksen jäähtyä hetki ja kaada ohuena nauhana maitorahkaseokseen. 
 Vaahdota kerma ja yhdistä se ja sitruunamehu + sitruunankuoriraaste. Lisää sitruunakermavaahto maitorahkaseokseen ja kaada täyte pohjan päälle. 
Hyydytä kylmäkaapissa vähintään 3h. 

Murustele kakun pinnalle piparkakkuja ennen tarjoilemista. Lippunauhaan tarvitset grillitikkuja, nauhaa ja suomenlippuja.






2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa aika maukkaalta menulta ja hienoilta juhlilta! Sitruunahyytelökakku lähtee varmasti testiin! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, oli kyllä maittavaa ruokaa ja juhlantuntu käsinkosketeltava! Suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan sitruunahyytelökakkua :) Tänään saan vielä kahviseuraa rääppiäisille, joten pääsen vielä kertaalleen nauttimaan tästä ihanuudesta.

    VastaaPoista