sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Lucianpäiväpullaa









Sankta Lucia, ljusklara hägring,
sprid i vår vinternatt glans av din fägring!
Drömmar med vingesus under oss sia!
Tänd dina vita ljus, Sankta Lucia!

Kom i din vita skrud huld med din maning!
Skänk oss, du julens brud, julförjders aning!
 Drömmar med vingesus under oss sia!
Tänd dina vita ljus, Sankta Lucia

Sigrid Elmblad (1924) 

Eilen vietettiin valon tuojan päivää, sillä
Lucia tuo kirkkauden ja toivon pimeimpään vuoden aikaan.
Minulle 13.12 on ollut perinteisesti kynttilöiden ja lucianpäicäpullien juhla.
Lapsuudessa puimme sisarusten kanssa vaaleat vaatteet, sytytimme kynttilät ja lauloimme Santa Lucia laulun.
Lisäksi tarjolla oli piparkakkupullaa, joita tonttupojat tarjoilivat.

Muutamana Lucianpäivänä olemme saaneet vieraaksi suomenruotsalaisen tuttavaperheen. 
Heidän Lucianpäivä perinteisiin kuului Lussekatt eli sahramilla maustettu pulla.

Viime vuonna halusin testata, kuika sahrami käyttäytyisi minulle perinteisessä piparipullassa.
Kävi kuitenki niin että hukkasin kallisarvoisen sahramini ja jouduin tyytymään perinteisiin pulliin.

Joulun jälkeen sahrami taas löytyi ja päätin säästää sen tälle vuodelle.
Eilen pääsin vihdoin sahramipullien pariin ja toden totta, pinen pieni määrä tuota maustetta antaa hurjasti keltaista väriä.
Alkuperäinen pullan ohje on viime vuoden Kotilieden leivontalehdestä. Siinä sahramia tulisi 0,5g. 
Itse pitäydyin vieläkin maltillisemmassa määrässä, ja mielestäni se oli oikein sopiva. 
Pullista tuli mukavan meheviä ja aavistuksen kellertäviä.
Pieni vastoinkäyminen tuli paistamisessa, kun huomasin että piparkakku lähtee helposti lohkeilemaan.
Sain hyvän vinkin esipaistaa pullia hetken ja vasta tämän jälkeen lisätä pipari. 
Näin pinta säilyi kauniina ja silmänilo vain kasvaa:)


Pipariset sahramipullat

5 dl vettä tai maitoa
0,25g sahramia
50g tuoretta hiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
n. 1kg vehnäjauhoja
2tl suolaa
200g voita tai margariinia

Voiteluun
1 kananmuna

Piparkakkutaikina

65g voita
n. 1/2 dl siirappia
1/2dl intiaanisokeria
0,5tl kanelia
0,5tl inkivääriä
0,5tl neilikkaa
0,5tl kardemummaa

Lisäksi

1/2 kananmunaa
0,5tl ruokasoodaa
2dl jauhoja:

Itse laitoin 
1dl spelttijauhoja
0,5dl kaurajauhoja
0,5dl vehnäjauhoja

Aloita pullien valmistaminen piparkakkutaikinasta, sillä sen tulee olla yön yli vetäytymässä.
Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Jäähdytä seos ja lisää joukkoon kananmuna, sooda ja jauhot.  Itse käytin spelttiä, kaurajauhoja ja vehnäjauhoja, niin että jauhoja tuli kokonaisuudessaan 2dl. Voit myös käyttää pelkkiä vehnäjauhoja, tällöin niitä tulee 2 dl.
Laita taikina peitettynä jääkaappiin, ja anna sen tekeytyä.

Pullataikinassa lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Sekoita joukkoon munat, maustavat ainekset ja jayhoja sen verran että taikinasta tulee pehmeä. Liian tiukasta taikinasta tulee kovia pullia.
Lisää suola vasta lopussa voin kanssa, sillä ne molemmat hidastavat sitkon muodostumista.
Rasvan tulee olla pehmeää ja huoneenlämpöistä. Voit ensin yhdistää siihen suolan ja tämän jälkeen lisätä sen taikinan joukkoon. 
Alusta, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

Kohota taikinaa vedottomassa paikassa n.30 min.
Leivo tällä välin piparkakut valmiiksi, jotta ne on helppo nostella kohonneiden pullien päälle.

Ripottele työtasolle jauhoja ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikna osiin ja leivo pyöreiksi pulliksi. Kohota pellillä peitettynä n. 15min. 
Voitele pullat kananmunalla ja paista 220 asteessa muutama minuutti. Lisää päälle piparkakku ja jatka paistamista vielä n. 8 min.

2 kommenttia:

  1. Mmmm...piparipulla on niin herkkua. Eikö tästä pitäisi olla gluteeniton versio :)

    VastaaPoista
  2. Olet kyllä aivan oikeassa että gluteeniton versio olisi loistava ja melkein välttämätön :) Kovasti sitä itsekin mietin, mutta päädyin tällä kertaa peruspullaan, kun en ehtinyt gluteenitonta versiota testata. Blogistanihan löytyy sekä gluteenittomien pullien (http://www.antaapaivanpaistaa.blogspot.fi/2014/11/nyt-sita-saa-nyt-sita-saa-vatsansa.html ) ja pipareiden ohje (http://www.antaapaivanpaistaa.blogspot.fi/2014/12/glutenfria-pepparkakor.html), mutta yhdessä en ole niitä testannut:)

    VastaaPoista