maanantai 3. marraskuuta 2014

Kinuskihyytlökakku







Minun pyhäinpäiväkuulumiset tulevat nyt vähän jälkikäteen ja puolusteluna on muutto takaisin omaan pesääni Savonlinnaan. Harjoittelu on siis ohi ja on aika suunnata uusia haasteita kohti!

Viikonloppuna muisteltiin kaikkia läheisiä, jotka eivät enää ole täällä. 
Pyhäinpäivä sai arvoisensa ilman, sillä herätessä ulkona odotti kuuran huurtama maa. 
Tunnelmassa oli jotain hyvin herkkää.
 Illan hämärtyessä kävimme haudoilla ja laskimme muualle haudattujen muistomerkille kynttilöitä, jotka saavat loistaa sinne pilvien taa.

Pyhäinpäivä on jo pitkään ollut minulle ensimmäinen virallinen askel kohti joulua. 
Silloin avaamme glögi&pipari kauden ja kuuntelemme kaunista musiikkia kynttilöiden valossa.
Yleensä leivon myös hyytelökakun, jonka mauissa on aavistus joulua. 
Tänä vuonna kakkuun valikoitui kinuskin ja puolukan maut.
Kakun voi tehdä jo edellisenä päivänä kylmäkaappiin hyytymään ja koristella seuraavana päivänä.



Kinuskihyytelökakku
(gluteeniton)

Pohja
300g Digestivekeksejä (gluteenittomassa versiossa esim. Semperin glut. digestive)
80g voita/margariiniä

Kinuski
3dl kermaa
3dl fariinisokeria

Kinuskitäyte
2dl kermaa
500g maitorahkaa
2dl valmista kinuskia (hyvin jäähdytettyä)
1tl vaniljasokeria
1,5dl mantelirouhetta
4 liivatelehteä
2rkl vettä

Pinnalle
1-2 dl Puolukoita
1/3 kinuskia 
1/3 kinuskista keitettynä kovemmaksi

Kiehauta kerma ja fariinisokeri kattilassa. Kaada kinuski toiseen astiaan ja anna jäähtyä täysin.

Murskaa digestivekeksit pussissa, Sulata voi, lisää keksit joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä pohja kakkuvuokaan (n.23cm).

Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä siihen maitorahka, vaniljasokeri, mantelirouhe ja 2 dl jäähtynyttä kinuskikastiketta. 
Laita liivatelehdet likomaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.
 Kiehauta 2 rkl vettä kattilassa ja lisää siihen puristetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hetki ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Sekoita samalla huolellisesti.
 Kumoa täyte pohjan päälle ja hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään 4h.

Avaa irtopohjavuoka. Laita kakun päälle puolukat ja 1/3 jäljellä olevasta kinuskista. Näin saat puolukoiden päälle utuisen ilmeen. Tämän jälkeen keitä loput kinuskista vahvemmaksi, jotta kinuskiraidat erottuvat selvemmin. Levitä esim. lusikkaa apuna käyttäen ohuiksi raidoiksi kakun pintaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti