lauantai 10. tammikuuta 2015

Bataattikuppikakkuja





Hip hei, täällä taas!
Tällä viikolla olen nauttinut vielä lomatunnelmista.
Päivät ovat täyttyneet ystävistä, shoppailusta, matkustamisesta, lenkkeilystä ja rennosta oleilusta.

Edellisen postauksen innottamana olen taas tarttunut kauhanvarteen ja palauttanut arkiruokailun perusuomilleen.
Varsinainen taikinaterapia on kuitenkin jäänyt hieman vähälle.
Kroppa on ilmeisesti kaivannut jotain ruokaisaa ja ravitsevaa.
Irtiottoa joulun herkkuhetkistä.

Tänään makuhermot näyttivät jo vihreää valoa makeille ajatuksille, ja pääsin testaamaan ystävältäni joululahjaksi saatua Leila Lindholmin "Kuppikakkuja, ole hyvä" kirjaa.
Suklaiset ohjeet tuntuivat edelleen hieman övereiltä.
Selailtuani hetkisen, katse osui bataattikuppikakkuihin.
Porkkanakakku on suurta herkkuani, joten uumoilin pitäväni myös näistä.

Ohje oli hyvin yksinkertainen ja lopputulos ihanan pehmeä, maukas ja täyteläinen.
Vähensin hieman sokeria (kuorrutteesta jopa puolet!), ja silti maistui makealta :)
Vehnäjauhot korvasin peruna- ja tattarijauholla. 
Kuorrutteeseen laitoin limemehun sijaan greippimehua, kumpikin toimii varmasti.
Koristuksessa käytin mulperinmarjoja. 
Mikäli niitä ei löydy kotoa, sovella ihmeessä!

Leppoisaa ja maukasta viikonloppua!

 Bataattikuppikakut
(Gluteeniton 16 kpl)

4 1/2 dl bataattisosetta
(n. 1 iso bataatti)
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoa
1,5 dl tattarijauhoja
1 dl fariinisokeria
1tl psylliumia
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
2 hyppysellistä suolaa
1 1/2 dl öljyä

Kuorrute
60g pehmeää voita tai margariiniä 
150g sulatejuustoa
1tl vaniljasokeria
1tl gerippimehua
2dl tomusokeria

Koristeeksi 
Mulperinmarjoja

Kuori ja pilko bataatti. Keitä kypsäksi ja survo soseeksi. Anna jäähtyä.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleksi vaahdoksi.
Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään ja nostele seos munasokerivaahtoon.
Lisää jokkoon bataatisose ja öljy.
Jaa taikina 16 muffinssivuokaan ja paista 175 asteessa 20-25min.
Testaa kypsyys tikulla.
Anna kuppikakkujen jäähtyä.

Sekoita kuorrutteen voi ja sulatejuusto keskenään.
Mausta greippimehulla ja vaniljasokerilla.
Makeuta kuorrute lisäämällä tomusokeri.

Pursota kuorrutetta kuppikakuille ja koristele esim. mulperinmarjoilla.

2 kommenttia:

  1. Nämä oli kyllä herkullisia! :) Osaatko sanoa millä ohjeella voisin tehdä gluteenittomia tortillapohjia?

    VastaaPoista
  2. Huippua että tykkäsit!:) Minäpä laitan tuon haasteen työnalle, ja ilmotan heti kun onnistun keksimään optimaalisen ohjeen. Näin ensiavuksi voin sanoa että kokeile 1/3 (jauhojen kokonaismäärästä) riisijauhoja, 1/3 perunajauhoja ja 1/3 tattaria. Kannattaa lisätä psylliumia, että pysyy kasassa. Myös voimakas vatkaaminen ja kananmuna auttavat sitkon muodostumisessa. Lycka till!

    VastaaPoista