sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Runebergin tortut




On olemassa leivonnaisia, jotka kulkevat mukana kesät talvet.
Ja sitten on niitä, joita leivotaan kerran vuoteen.
Näillä makupaloilla on usein paikkansa juhlapäivissä ja perinteiden vaalimisessa. 5.2. vietetään Suomenruotsalaisen Johan Lundvig Runebergin päivää.
 Myös tähän päivään liittyy "kerran vuodessa" leivonnainen.
Mikäpä muu kuin runebergin torttu.

Tarinan mukaan Runebergillä oli tapana nauttia  näitä perinneherkkuja amiaisella, punssin kera.
Tänään torttuja valmistetaan ilman punssia, sokeria ja gluteenia.
Kuulostaako mauttomalta?
Onneksi lopputulos on kaukana siitä.
Makumaailma avautuu käyttämällä reilusti mausteita.
Kuohkeutta leivokseen saadaan kananmuna-hunajavaahdolla.
Pähkinät antavat suutuntumaa.
Lopullinen makeus ja pehmeys syntyy banaanista ja jogurtista.

Pinnalle levitetään banaanilettu postauksesta tuttua vadelmahilloa ja kookosrouhetta.

Runebergin tortut
(n. 6kpl, gluteeniton)

1/4dl manteleita
1/4dl hasselpähkinöitä
3/4dl riisihiutaleita
1/2dl perunajauhoa
1/4dl tattarijauhoa
3/4tl ruokasoodaa
1/2 rkl psylliumia
1/2 tl piparkakkumaustetta (Santa Maria)
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl kanelia
hyppysellinen inkivääriä
1/3tl suolaa

1,5banaania
1dl jogurttia
1/3 tl inkivääriä

2 kananmunaa
1/2 dl hunajaa

Kostutus
1dl teetä (Rooibos Aavikkokerma)
1/2 tl hunajaa

Vadelmahilloa
Kookosrouhetta

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
Voitele runebergintorttuvuoat valmiiksi.

Jauha mantelit, hasselpähkinät ja riisihiutale karkeaksi rouheeksi ja kaada ne leivontakulhoon.
Lisää joukkoon jauhot, sooda ja mausteet.

Muussaa banaani ja sekoita joukkoon jogurtti sekä inkivääri.

Vatkaa toisessa kulhossa kananmuna ja hunaja kuohkeaksi vaahdoksi (samalla tapaa kuin vaahdottaisit kananmunan ja sokerin). 
Yhdistä kaikki ainekset keskenään, varovasti sekoittaen.
Jaa taikina vuokiin ja paista n. 20-25 min.
Anna jäähtyä hetki.

Valmista kostutukseen tarvittava tee paketin ohjeen mukaisesti ja lisää joukkoon n. 1/2 -1 tl hunajaa. Sivele kostukelientä pullasudilla tortuille (maltillisesti, etteivät kostu liikaa).

Lusikoi pinnalle vadelmahilloa. Viimeistele kookoshiutaleilla.








2 kommenttia:

  1. Herkullisen kuulonen ohje! Saas nähä maltanko oottaa torstaihin, että pääsen noita leipomaan xd

    VastaaPoista
  2. Mun luvalla voit leipoa vaikka heti;) Tuovat iloa arjen keskelle!

    VastaaPoista