sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Suklaahuippumuffinssit




Olen ihastellut jo pitkään Leila Lindholmin Pala kakkua- keittokirjasta marenkisen hatun saaneita suklaamuffinsseja. Täydellisyyden kruunaa suklaakuorrure, joka kovetetaan rapsakaksi. Yhdistelmä muistutta jokseenkin Brunbergin suukkoja. Eilen tarjoutui sopiva tilaisuus kokeilla ohjetta. Muutoksilta ei taaskaan vältytty. Vaihdoin vehnäjauhot perunajauhoon, ja näin lopputulos on gluteeniton. 
Minun kokemukset tavallisista muffinsseista ovat valitettavasti melko karhean kauivakat, joten leivoin tavallisten suklaamuffinsseiden sijaan mudcacemuffinsseja. 
Ne jäävät mudcacen tavoin hieman kosteaksi sisältä. 
Hienoisissa suunnitelmissani ajattelin marengin valmistuvan sillä väälin kun muffinit kypsyttelevät itseään uunissa. Sitten pursottaisin marengin nopeasti pintaan ja hetkeksi uuniin. Näin se muffinssikaan ei kypsyisi liikaa.
 Mutta, kuinka saattaakaan valkuaisten erottelu olla haastavaa. 
Ainakin kun haluaa kokeilla sitä vaikeinta tapaa juuri nyt. 
No, pilasin ensimmäisen marenkini. Ja niin kävi myös toiselle. Yritin pelastaa valkuaiset imeyttämällä keltuaista talouspaperiin. 
Lopputulos ei kuitenkaan ollut loistava, joten teimpä vielä kolmannen satsin. 
Onneksi nyt onnisti ja sain marenkihatut pursotettua. 
Paiston ajan istuin uunin edessä, jotta eivät vain palaisi!
 Olisihan se ollut jo liikaa, jos koko vaivannäkö olisi kärähtänyt sekunnin murto-osan takia.
 Päätin terästäytyä myös suklaan sulattamisessa. Sillä tiedätte varmaan että vesihaude voi saada suklaan kokkaroitumaan. 
Ei muuta kuin lusikoin rapsakan maregin päälle suklaata ja sitten pakkaseen. 
Seuraava vaihe oli niitä haastavimpia. Muffinsien täytyy antaa olla pakkasessa niin kauan että pinta on KOVETTUNUT. Odotellessa kannattaa vaikka siivota keittiö;) 
Onneksi vaivannäkö palkittiin ja lopputuloksena oli suussa sulava, pehmeän ja rapsahtavan makuelämyksen liitto! 
Voin luvata että näillä herkuilla saa makeannälän taltutettua hetkessä. Minulle riitti jo neljäsosa muffinssi. Toki leipoessa saattoi lipsahtaa suuhun lusikka jos toinenkin;)

Suklaahuippumuffinssit
(Gluteeniton, 12kpl)

150g voita
2dl sokeria
2 kananmunaa
3rkl tummaa kaakaota
1,5dl perunajauhoa
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

Marenki
3 valkuaista
1,5dl sokeria

Sukalaakuorrute
180g tummaa suklaata

Voitele muffinssivuokapelti. Halutessasi voit käyttää myös paperisia muffinssivuokia, mutta laita silloin kaksi vuokaa päällekkäin. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sulata voi miedolla lämmöllä ja siirrä pois levyltä. Lisää joukkoon sokeri ja anna jäähtyä hetki. 
Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään. Lisää voin ja sokerin joukkoon kananmunat, niin että munien rakenne rikkoutuu. Yhdistä jauhot seokseen kevyesti sekoittellen (ei siis vatkata, riittää että jauhot ovat tasaisesti taikinassa). 
Jaa taikina vuokiin ja paista uunissa 10 min. Valmista sillä välin marenki. Kun muffinssit tulevat uunista, irroita ne vuoasta ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle pellille koristelua varten.

Erottele valkuaiset (tämä on tarkkaa, sillä marenki ei vatkaudu jos joukkoon pääsee vähänkään keltuaista!). Vatkaa sokeri ja valkuaiset kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Marenki on valmista kun voit pitää kulhoa n. 10 sekunttia ylösalaisin. 
Laita marenki pursotinpussiin, jossa on suuripäinen tylla (onnistui myös pienellä:). 
Pursota jokaisen muffinssin päälle marenkikierre ja paista uunissa kunnes pinta saa kauniin vaaleanruskean sävyn. Sulata sillä aikaa sukaa vesihauteessa.
Levitä marengin päälle lusikan avulla suklaakuorrute ja laita ne hetkeksi pakastimeen, jotta pinta kovettuu.





6 kommenttia:

  1. Nämä jos jotkut on täydellisiä muffineita!<3

    VastaaPoista
  2. Eikö!Sinä jos joku tiedät sen;)♡

    VastaaPoista
  3. Aivan tolkuton mieliteko iski kyllä näihin muffineihin! Meillä majaileekin nyt viikonlopun yksi keliaakikko. Tämän tekosyyn varjolla täytyy varmaan tätä reseptiä testata ;) Hehe

    VastaaPoista
  4. Ehdottomasti aivan loistava tekosyy!!;))

    VastaaPoista
  5. Testasin muuten näitä just äsken, ja tuli aivan loistavan näkösiä! :) Maku on vielä arvoitus kun muffinssit on nyt pakastimessa kovettumassa! :D

    VastaaPoista
  6. Vaude!Eiköhän makukin ole kohdallaan:))

    VastaaPoista