torstai 28. elokuuta 2014

Syntinen herkku?




Mukavaa torstai iltaa! 

Tänään pyöräytetään pannukakkua ja pinta saa koristukseksi omenarenkaita.
Mietiskelin mihin kategoriaan pannukakun sijoittaisin ja totesin että 
se sopii aamupalaksi, välipalaksi, jälkiruoaksi jne.
Toisaalta pannari halutaan kieltää päiväkodista, joten kai sen pitäisi olla kategoriassa  "syntien herkku"!?
Vakavasti ottaen tämän idean taustalla on hyvin järkevä ajatus siitä ettei lapsien (eikä kyllä aikuisienkaan) tulisi syödä makeaa päivittäin.
Ja niin valtavia määriä!
Oikeastaan suurin huoleni koskeekin juuri sitä MÄÄRÄÄ. 
Valitettavasti todella monet lapset syövät pienestä pitäen (jopa päivittäin) suuria määriä  makeita jogurtteja, karkkeja, jäätelöä, limsaa, mehua jne!
Kohtuudella voi herkutellakkin, mutta aikuisen tehtävä on pitää huolta siitä ettei sitä tehdä tavallisen ruoan kustannuksilla.
NO, nyt kukaan ei taida enää uskaltaa leipoa tätä pannaria.
Voin todeta että, turha huoli. 
Ravitsemuksessa kokonaisuus ratkaisee ja halutessaan ravintoarvoja voi parannella lisäämällä joukkoon spelttijauhoja ja vähentämällä sokerin määrää. 
Ja jos verrataan pannukakkua esim. karkkeihin, sipseihin, ja viinereihin niin kyllä on kyseessä erittäin viaton kaveri!

Juhlahetkinä päälle voi pursotella kermavaahtoa, arkisemmissa herkkuhetkissä seuralaisena toimii omeasose.
 Voit valmistaa joko muhevan ahvenanmaanpannarin tai ohuemman, mutta nopeatekoisemman peruspannarin.

Ahvenanmaan omenapannukakku

5dl maitoa
1,5dl mannasuurimoita/karkeita riisisuurimoita
1/2tl suolaa
1,5dl spelttijauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 kananmunaa
1/2 tl kardemummaa
0,5dl sokeria
100g margariinia/voita

Pinnalle
n. 5 pientä omenaa

Kuumenna maito kiehuvaksi ja vatkaa joukkoon manna/riisisuurimot. Laske lämpötilaa ja hauduta n.10 min.
Mausta suolalla ja ota sivuun jäähtymään. Sekoita jauhot, sokeri ja kardemumma keskenään. Lisää puuron joukkoon. Riko kananmuna ja vatkaa joukkoon. Kaada taikina vuokaan (n. 30x 20cm). Sulata margariini ja kaada se pannukakun pinnalle. Paista 200 asteessa n.10 min.
Poista omenoista siememenkota omenaporalla. 
Leikkaa veitsellä ohuiksi renkaiksi. 
 Lisää omenalohkot pannukakun pinnalle ja anna paistua vielä n. 20 min. 
Tarjoa kermavaadon ja omenahillon kanssa.
 Halutessasi voit koristella tuoreilla marjoilla.


Omenapannaria voi tehdä myös tavallisesta pannukakusta, lisäämällä pinnalle omenarenkaita.

Omenapannukakku
(pellillinen)

1l maitoa
4 kananmunaa
5 1/2 dl vehnäjauhoa
1rkl sokeria
1dl rypsiöljyä

Pinnalle 
n.8 pientä omenaa

Vatkaa munien rakenne rikki.
Lisää joukkoon maito. 
Vatkaa joukkoon jauhot, sokeri ja rypsiöljy.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratuun uunipeltiin.
Paista 10 min 250 asteessa ja lisää omena viipaleet.
Alenna lämpötilaa 225 asteeseen ja paista vielä 15-20 min.

Tarjoa kerman ja omenahillon kanssa. 

2 kommenttia:

  1. Tää pannari oli kyllä ihanaa<3 Hyvä idea nuo omenarenkaat!

    VastaaPoista
  2. Eikö, hauska miten pienellä lisällä voi tehdä niin paljon:)

    VastaaPoista