keskiviikko 20. elokuuta 2014

Porkkanakakkua








Väriloistoa, kirpaskan raikasta ilmaa, uuden alkua ja sadonkorjuuta. 
Tätä kaikkea on syksy! Vuodenaika, joka on parhaillaan hiipimässä esiin.
Syksy tulvii nyt myös keittiöihin. 
Se tuo mukanaan juurevat maut, kuten porkkanat, punajuuret, karviaiset ja omenat. 
Kaikissa näissä voi maistaa luonnon voiman ja elämän elixiirin!
 Ja nyt jos koskaan on aika kerätä talteen mahdollisimman paljon luonnonantimia. 
Siinäpä syy syödä porkkanakakkua, ja oikein urakalla! 
Voihan niitä antimia ottaa varastoon myös vyötärölle, vai kuinka?;)
No, niin tai näin. 
Minun mielestä porkkana on täysin elementissään kun sen yhdistää oliviöljyn kanssa mehevään kakkuun. Suloisen makea kuorrute kruunaa tämän kahviherkun.
Useimmiten teen porkkanakakkua ystävältäni saamalla luotto-ohjeella. 
Tällä kertaa päätin kuitenkin testata Annan ruokapalstalta bongattua ohjetta. 
Jutussa esiteltiin kahvila Sävyä ja liitteenä oli heidän porkkanakakku, joka saa pikantin vivahteen oliviöljystä.
 Pienin muunnelmin tein kakusta gluteenittoman ja syötävän hyväähän siitä tuli! 
Tein kakusta myös vehnäjauhoversion, jossa tattari- ja riisijauho korvataan vehnäjauholla. 
Hyvin onnistui tämäkin, joten mikäli kakun ei tarvitse olla täysin gluteeniton, 
myös vehnäjauhot toimivat hyvin!

Porkkanakakku
(gluteeniton)

4-5 porkkanaa
2 2/3dl fariinisokeria
1,5dl oliviöljyä
reilu 1dl maitoa
2dl tattaria ja 2dl riisijauhoa 
1/2 dl perunajauhoa
1tl leivinjauhetta
runsas 1 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
1/2 rkl kanelia
1/2tl kardemummaa
 
TIPS! Mikäli kakun ei tarvitse olla gluteeniton, voit korvata tattari ja riisijauhon osittain tai jopa kokonaan vehnäjauholla.

Kuorrutus

100g sulatejuustoa
30g voita
2 -2,5dl tomusokeria
1,5 tl vaniljasokeria

Koristeeksi

 Kourallinen kuorellisia manteleita
ripaus suolaa

Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sekoita fariinisokeri ja öljy porkkanaraasteeseen. Yhdistä toisessa astiassa kaikki kuivat ainekset keskenään ja sekoita ne nopeasti porkkana-öljyseokseen. Voitele irtopohjavuoka (20cm) ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa n. 45-50 min.

Sulata kattilassa kuorrutteen voi ja sulatejuusto. Lisää joukkoon tomusokeri ja vatkaa seosta hetki voimakkaasti. Mausta vaniljasokerilla.


Rouhi mantelit terävällä veitsellä karkeiksi paloiksi.
Kuumenna paistinpannu ja paahda (paahtamisessa pannulle ei lisätä öljyä) manteleita kunnes ne saavat hieman väriä pintaan ja alkavat poksua. Varo etteivät kuitenkaan ehdi palaa!
 Lisää lopuksi manteleihin ripaus suolaa antamaan makua.

Anna pohjan jäähtyä hiukan, ennen kun kokoat kakun.
Kaada täyte pohjan päälle, ennen kun otat sen irti kakkuvuoasta (näin täyte ei valu reunoille).
Laita kakku hetkeksi kylmäkaappiin, jotta täyte kovettuu.
Koristele paahdetuilla manteleilla.

Jos maltat odotaa seuraavaan päivään, saat kakkuun vielä muhevamman maun.
Hyvää se on tuoreeltaankin, joten kannattaa syödä pala molempina päivinä ;)

6 kommenttia:

  1. Nam! On kyllä niin herkullisen näköistä, että jopa minulla (vannoutuneella suklaapiirakkafanilla) alkaa tehdä mieli porkkanapiirakkaa<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on paljon se, jos tämä pääsee kilpailemaan suklaapiirakan kanssa;) Voisin tehdä tätä joskus niin että pääset maistelemaan<3

      Poista
  2. Yllätti kuinka oliiviöljy toimi niin hyvin makeassakin leivoksessa:)) ps.Tosi ihana blogi sulla! Kirjotat niin kivasti ja kuvat on tosi kauniita! Jatka samaan malliin ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiirokset näistä sanoista. Kommentit kannustavat todella jatkamaan ja ilolla haluankin viedä eteenpäin tätä blogia ja toivon että yhä useampi lukija löytää mukaan! Oliviöljyn ujuttaminen porkkanakakkuun todellakin oli kannattava veto, sitä saatiin yhdessä herkutellen todistaa:))

      Poista
  3. Porkkana piirakka on ihanaa, mutta mä rakastan ylikaiken omalla reseptillä tehtyä porkkanakakkua (siinä kun on noita kerroksia, aika monta... :D). Vannoutunut herkuttelija kun olen, niin tuorejuusto päällinen joka välissä vaan on niin hyvää :)

    Tosi kaunis blogi muuten :)

    http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  4. Kiva että pidät blogini ulkoasusta!:) Varmasti kuorrute jokaisessa välissä vie tämän kakun vielä ihan uudelle tasolle! Kurkkasin myös sinun blogin ja kivalta vaikutti, tulen varmasti jatkossakin:)

    VastaaPoista